THM W WODACH WODOCIĄGOWYCH POLSKI I ŚWIATA
Zawartość THM po gotowaniu wody znacznie spada. W mieście liczącym 1 mln mieszkańców przy zużyciu wody do picia 100 dm3 na dobę i mieszkańca przy średnim stężeniu CHCl3 ok. 20 mg/dm3roczna produkcja chloroformu wynosi około 7 ton. THM są szkodliwe dla organizmów wodnych i człowieka. Chloroform ma udowodnione działanie rakotwórcze, stwierdza się ścisły związek raka jelit i ilością chloroformu. Dopuszczalne stężenia THM w wodzie do picia (mg/dm3) w różnych krajach jest następujące [mg/dm3]: RFN 25, USA 100, Kanada 350, Polska 100.
METODY OZNACZANIA
- metoda chromatografii gazowej
- oznaczanie potencjału tworzenia trihalometanów THM-PT
- oznaczanie metodą analizy fazy gazowej nad roztworem (head space)
- metoda spektrofotometryczna (związki halogenowane tworzą kompleks o zabarwieniu czerwonym przy ogrzaniu z NaOH i pirydyną).
Zgodnie z Rozporządzeniem Dz.U. Nr 82, poz. 937 z dnia 4 września 2000 roku zalecane jest wykorzystanie chromatografii gazowej.
W wodach gruntowych i deszczowych stężenia THM są zwykle poniżej 0,1 mg/dm3 , w powierzchniowych są wyższe, gdyż to zależy od zrzutów zanieczyszczeń, podczas, gdy w ściekach mogą osiągać stan nasycenia fazy wodnej.